SAJTÓKÖZLEMÉNY

ELKEZDŐDÖTT DEMETER ZOLTÁN BORÁSZATI FEJLESZTÉSE

Demeter Zoltán 2016. október 12-én támogatási kérelmet nyújtott be a Vidékfejlesztési Program Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása felhíváshoz című, VP3-4.2.2-16 kódszámú felhívása felhívásra. A kérelmet 2018. november 20- án jóváhagyta a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, így 50%-os támogatottság mellett 4.921.025 Ft EMVA forrásból származó támogatással megkezdődött a beruházás megvalósítása.

A projektben a Demeter Zoltán tulajdonában álló Tokaj, József Attila utca 10. szám alatti ingatlanon lévő borászati üzem technológiai modernizálása, valamint napelem- park kialakítása szerepel. A beruházás célja megteremteni a termelés energia hatékony és modern infrastrukturális hátterét. A beruházás tartalmazza 12 kW napelemes rendszer kiépítését, valamint eszközbeszerzést: - 4 db erjesztő tartályt a magas minőségű, de kisebb mennyiségű borok, pezsgő alapborok erjesztéséhez és további, a technológia részét képező kezelésekhez, mely összesen 48 hl erjesztő kapacitást jelent. - 1 db Kádár 400HU Harmony és 1 db Taransaud 400BX PureT hordó beszerzése összesen 8 hl erjesztő és érlelési kapacitásnövelést jelent. Az említett hordók a legmagasabb színvonalat képviselik a hordók világában. Használatukkal lehetővé válik a még cizelláltabb hordóhasználat a borok esetében. 1 db mikroszkóp beszerzése, mellyel üzemen belül vizsgálhatók a bor környezetének mikrobiológiája. A tudományos, szakmai hasznosságon túl a digitális mikroszkóppal készített felvételek támogatják a marketing- innovációt a marketingkommunikáció csatornáján keresztül. A beruházás tartalmaz még 1 db félelektromos villás magasemelőt, mellyel precíz, gyors lesz a borszállítmányok kiadása, illetve az üzemen belüli anyagmozgatás nagy fejlődésen megy át. Továbbá 2 db elektromos rovarcsapda beszerzésével növelhetők a borászati üzem higiéniai adottságai.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Kedvezményezett neve: Demeter Zoltán

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása felhíváshoz című, VP3-4.2.2-16

A projekt címe: A Demeter Zoltán Pincészet korszerűsítése 2016

A szerződött támogatás összege: 4.921.025 Ft

A támogatás mértéke: 50 %

A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2019. november 26.

A projektazonosító: 1811728936